5 αλήθειες για τον βιασμό, μέσα από τον φακό της pop κουλτούρας

Με αφορμή την ημέρα της γυναίκας στις 8 Μαρτίου (αν και κανονικά δεν θα έπρεπε να χρειαζόμασταν κάποια αφορμή…) ετοιμάσαμε μια μικρή λίστα με σειρές και ταινίες που πρέπει να δουν οι φίλοι, οι σύντροφοι, οι έφηβοι και γενικά όλοι οι άντρες.

Το τελευταίο διάστημα όλο το ενδιαφέρον έχει στραφεί στα θέματα της έμφυλης βιας και των βιασμών, μιας και τα γεγονοτά των καταγγελιών για τις σεξουλικές κακοποιήσεις στην Ελλάδα βγαίνουν στην δημοσιότητα το ένα μετά το άλλο.
Και ενώ οι μαρτυρίες των θυμάτων σοκάρουν, η τηλεόραση και ο κινηματογράφος μας έχουν δώσει τα καλύτερα μαθήματα σχετικά με τον βιασμό και το ποιες συμπεριφορές δεν είναι καθόλου επιτρεπτές, αλλά και ότι πάντα πρέπει οι γυναίκες να μένουν αισόδοξες και δυνατές, απέναντι σε όλες τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν εξαιτίας τέτοιων θεμάτων.

Στο Bοmbshell συνειδητοποιείς ότι το να γελάς με ηλιθία αστεία, δεν είναι αυτό που πρέπει να κάνεις πραγματικά

Οι τρεις εμβληματικές πρωταγωνίστριες Charlize Theron, Nicole Kidman και Margot Robbie, δουλεύουν στα media και βιώνουν από πρώτο χέρι τον σeξισμό και την κακοποίηση από τους άντρες συναδέλφους τους, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και οι δυναμικές και επιτυχημένες γυναίκες, είτε είναι πλούσιες και διάσημες είτε όχι, μέχρι πριν από λίγα χρόνια αναγκάζονταν να μην μιλούν για τους κακοποιητές τους.

Μέσα από το Grand Army, ο κόσμος καταλαβαίνει ότι το “Όχι” σημαίνει πραγματικά όχι και τίποτα άλλο.

Η Τζόι, πρωταγωνίστρια της σειράς, είναι ένα προκλητικό κορίτσι που καταλήγει να πέσει θύμα βιασμού από την παρέα της, ενώ το αγόρι που της αρέσει παρακολουθεί την αποτρόπαια πράξη σιωπηλά. Ποτέ κανένας άντρας δε θα πρέπει να πιστέψει ότι η εμφάνιση μιας γυναίκας έχει σκοπό να τον προκαλέσει για βίαιες πράξεις. Όπως επίσης και το αν της αρέσει να φλερτάρει με πολλούς.

Στο Sex Education αντιλαμβάνεσαι ότι δεν είναι καθόλου cool να σε χουφτώνουν στα λεωφορεία.

Στο «Sεx Education» είδες αυτό που συμβαίνει κάθε μέρα στον κόσμο: Άντρες να απλώνουν τα χέρια τους σε κοπέλες μέσα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτό δεν είναι επιτρεπτό σε καμία περίπτωση και αν το δεις ή σου τύχει μην διστάσεις να μιλήσεις.

Το The Morning Show επιβεβαιώνει τον κανόνα που λέει πως κάποιες φορές, μπορεί να σε προδώσουν ακόμα και οι ήρωες σου.

Δεν είναι δύσκολο να κολακευτείς από έναν ανώτερο στην δουλειά σου, ούτε είναι δύσκολο αυτή η κολακεία και ο θαυμασμός να περάσουν σε ένα δεύτερο άβολο επίπεδο, που πραγματικά δε θέλεις να βιώσεις. Κανένας από θέση ισχύος δεν έχει το δικαίωμα να απλώσει το χέρι του σε όσους είναι από κάτω, ούτε πρέπει όσοι το βλέπουν αυτό να κάνουν σαν να μην έγινε.

Unbelievable, Ι Μay Destroy You: Πραγματικά, μην το βάζεις ποτέ κάτω.

Δυστυχώς οι γενναίες γυναίκες που τολμούν να μιλήσουν για βιασμό και κακοποίηση, περνούν έναν δεύτερο Γολγοθά μέχρι να αποδείξουν ότι οι ισχυρισμοί τους είναι αληθινοί. Δυστυχώς ακόμα και τώρα το 2021 δεν έχει εξελιχθεί αρκετά η κοινωνία μας, ώστε να μην κρίνει, να μην σχολιάζει να μην δείχνει με το δάχτυλο το θύμα της σεξουαλικής κακοποίησης. Δυστυχώς ακόμα, ο βιασμός μέσα στη σχέση δεν θεωρείται βιασμός, αφού έχεις επιλέξει να έχεις σχέση με τον άλλο, ακόμα κι αν δεν θέλεις για οποιοδήποτε δικό σου λόγο να κάνεις σεξ μαζί του κάποια στιγμή (δεν γίνεται να θέλουμε πάντα, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να εξαναγκαζόμαστε σ αυτό!)

Ελπίζοντας ότι μετά το κίνημα του #metoo και όλες τις μαρτυρίες που αρχίσουν και βγαίνουν σιγά σιγά στην φόρα και όλες τις πληροφορίες που μπορείς να βρείς πλέον γι αυτά τα θέματα ακόμα και σε σειρές και ταινίες να φτιάξει λίγο η κατάσταση.

Γιατί μπορεί αν μην συμπεριφέρονται όλοι οι άντρες έτσι, αλλά σχεδόν όλες οι γυναίκες έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά με κάποιο τρόπο στη ζωή τους και δυστυχώς αυτό είναι και γεγονός αλλά και επιβεβαιωμένο στατιστικό.

Ας βοηθήσουμε κι ελπίσουμε στην αλλαγη.

xxx, Athena

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.