5 επιπλέον λόγοι για να καταναλώνεις χωρίς τύψεις τον καφέ σου!

Είτε πίνεις πέντε φλιτζάνια την ημέρα, είτε μια στο τόσο, πιθανόν έχεις διαβάσει για τις αρνητικές επιπτώσεις του καφέ στο σώμα. Ίσως έχεις ήδη αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις, για να αυξήσεις τα επίπεδα ενέργειας και συγκέντρωσής σου. Σαφώς, η ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνεις καθορίζει εάν ωφελεί ή όχι την υγεία σου.

Το μέτρο είναι το κλειδί (κάτι που ισχύει για τα πάντα).

Για υγιείς ενήλικες, η FDA λέει ότι η κατανάλωση 400 mg την ημέρα (δηλαδή περίπου τέσσερα έως πέντε φλιτζάνια) δεν σχετίζεται με επικίνδυνες, αρνητικές επιπτώσεις. Η οδηγία όμως είναι γενική. Ο καθένας έχει διαφορετικές ευαισθησίες στην καφεΐνη και στο πώς τη μεταβολίζει. Αλλά και αν παίρνεις ορισμένα φάρμακα ή είσαι έγκυος. Οπότε στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει να συμβουλευτείς το γιατρό σου σχετικά με τη συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης.

Ποια όμως είναι τα οφέλη από την κατανάλωση καφέ. Ρίξτε μια ματιά σε όσα η επιστήμη έχει βρει:

1. Αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειας

Ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να σε κρατήσει ενεργοποιημένη, συγκεντρωμένη και με καθαρό κεφάλι. Η καφεΐνη συνδέεται με τους υποδοχείς αδενοσίνης. Η φυσική επίδραση που έχει συνήθως η αδενοσίνη στον εγκέφαλό μας είναι ότι μας κάνει να κουραζόμαστε. Ωστόσο, όταν είναι η καφεΐνη σε αυτήν την τοποθεσία υποδοχέων, κυριολεκτικά σε ξυπνά.

2. Σε προστατεύει από το Parkinson και το Alzheimer

Μια πρόσφατη μελέτη του 2018 δείχνει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο και των δύο ασθενειών. Βρέθηκε ότι μια ομάδα ενώσεων στον καφέ – φαινυλινδάνες – έχουν κάποιο είδος επίδρασης στην αποτροπή της γνωστικής φθοράς. Όσο πιο σκούρος είναι ο καφές, τόσο πιο πολύ προστατεύει. Ωστόσο, πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα.

3. Βελτιώνει τις επιδόσεις σου στην γυμναστική

Ο καφές μπορεί να βοηθήσει στη γυμναστική, όταν αισθάνεσαι υποτονική. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την One Medical, συντελεί στην καταπολέμηση της κόπωσης και στο να ασκείσαι περισσότερο. Επίσης, ενισχύει τη συστολή των μυών, μειώνει την αντίληψη του πόνου και αυξάνει τα λιπαρά οξέα στο αίμα, βελτιώνοντας την απόδοση.

4. Είναι εφοδιασμένος με καλά για τον οργανισμό αντιοξειδωτικά

Οι επιστήμονες έχουν βρει περισσότερα από 1000 αντιοξειδωτικά σε μη επεξεργασμένους κόκκους καφέ. Ακόμη περισσότερα αναπτύσσονται κατά το ψήσιμο. Τα αντιοξειδωτικά είναι γνωστό ότι καταπολεμούν τη φλεγμονή, η οποία είναι πηγή πολλών κοινών ασθενειών και καταστάσεων.

5. Δίνει boost στην διάθεσή σου

Ο καφές συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης. Ένας λόγος είναι ότι η καφεΐνη ενεργοποιεί τους νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, που επηρεάζουν τη διάθεσή σου.

Οπότε, μήπως να πιούμε ένα φλυτζάνι καφέ σ΄αυτό?

xxx, Athena

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.