5 τροφές που λευκαίνουν τα δόντια

Λεκέδες και κιτρίνισμα στα δόντια; Δες πώς θα σε βοηθήσει η διατροφή σου.

Ξέρεις όλες αυτές τις τροφές και οι συνήθειες που προκαλούν λεκέδες και κιτρίνισμα στα δόντια, όπως το κόκκινο κρασί και το τσιγάρο.

Τι θα έλεγες, αν γνώριζες κι εκείνες που θα βοηθήσουν στη λεύκανση των δοντιών σου; Μάθε παρακάτω 5 τροφές που λευκαίνουν τα δόντια.

Τροφές που λευκαίνουν τα δόντια:

Μήλα

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, αλλά όχι μόνο. Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε νερό, αυξάνει την παραγωγή σάλιου, διώχνοντας τα βλαβερά βακτήρια από το στόμα που προκαλούν πλάκα και οδηγούν σε αποχρωματισμό της οδοντοστοιχίας με το πέρασμα του χρόνου.

Ξηροί καρποί

Αμύγδαλα, καρύδια, σουσάμι κ.ά. τονώνουν την παραγωγή σάλιου που βοηθά στην εξουδετέρωση των βακτηρίων του στόματος. Επιπλέον, «η λειαντική υφή των αμυγδάλων μπορεί να αφαιρέσει τους ήδη υπάρχοντες λεκέδες πάνω στα δόντια», επισημαίνει η Josehp Banker, οδοντίατρος που ασχολείται με την κοσμητική οδοντιατρική.

Ωμά λαχανικά

«Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορούν να καθαρίσουν τα δόντια», λέει η Banker. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Banker, τα σκούρα πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο, δημιουργούν ένα λεπτό στρώμα που προστατεύει τα δόντια από οξέα που διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών και βρίσκονται στα ανθρακούχα ποτά. Extra bonus: το σέλινο, το γεγονός πως είναι δύσκολο στο μάσημα αυξάνει την παραγωγή σάλιου.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια περιέχουν ένα συστατικό, το επονομαζόμενο ‘lentinan’, που είναι φιλικό προς τα δόντια και εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων, καταστροφικών για τα δόντια.

Φράουλες

Οι φράουλες περιέχουν μηλικό οξύ, το οποίο λειτουργεί ως φυσικό στυπτικό και βοηθά στο να φύγουν οι λεκέδες από τα δόντια. Για ακόμα μεγαλύτερο αποτέλεσμα, η Banker συνιστά να συνδυάσεις το ζουμί από μερικές φράουλες με μαγειρική σόδα και να… βουρτσίσεις τα δόντια σου!

Κρεμμύδια

Όσο κακό κάνουν στην αναπνοή σου, άλλο τόσο καλό κάνουν στα δόντια σου. Ο λόγος; Περιέχουν συστατικά που προλαμβάνουν την πλάκα των δοντιών, ενώ αν τα φας αναγκάζεσαι να πλύνεις τα δόντια σου. Άρα, σε οδηγούν αυτόματα στο βούρτσισμα των δοντιών, το οποίο είναι καλό.

Eva’s beauty blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.