Ο ΦΙΛΟΣ ΚΛΩΝΟΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ

copying-friend-1520465399.jpgΘυμίζει λίγο την κλασική (αλλά μη αναμενόμενη) τροπή ταινίας τρόμου: κάνεις ένα νέο κολλητό/ κολλητή που φαίνεται καταπληκτικός στην αρχή. Λίγο πιο μετά, παρατηρείς ότι ίσως φοράει το ίδιο πουκάμισο μ εσένα ή ότι πήγε και αγόρασε το ίδιο άρωμα. Αυτό αυξάνεται μέχρι να αντιγράψει, σιγά σιγά, ολόκληρη την ντουλάπα σου και κάθε άλλη αξιοσημείωτη πτυχή της προσωπικότητάς σου – και αν ήσασταν πραγματικά σε ταινία θα ήταν αυτός που θέλει να σε σκοτώσει και να κλέψει την τέλεια ζωή σου!

Στην πραγματικότητα, οι λόγοι για τους στενούς φίλους και φίλες σου που μοιράζονται το στυλ σου είναι -μάλλον- λίγο λιγότερο απειλητικοί. Όπως διαβάζουμε και σε συνέντευξη της Νεουορκέζας ψυχολόγου Dr. Peggy Drexler “Χρειάζεται εργασία για να βρεί κάποιος το στυλ του, να ακονίσετε την προσωπικότητά του ή να βελτιώσει το πως φαίνεται και πως θέλει να φαίνεται στα μάτια των άλλων μέσω των social media. Μερικές φορές οι άνθρωποι βλέπουν πως είναι πιο απλό και πιο εύκολο να μιμηθούν κάποιον άλλο.” Ενώ μπορεί να είναι ξεκάθαρα πολύ ενοχλητικό να βλέπεις και να ζείς ότι ο καλύτερος σου φίλος/η απορροφά πλήρως την προσωπικότητά σου, υπάρχουν τρόποι για να το χειριστείς χωρίς να τον/την κάνεις να φανεί ως ο “bad guy” της ταινίας σου.

Εδώ είναι τέσσερα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις αν έχεις πέσει κι εσύ “θύμα” του/της κολλητής-κλώνου σου:

  1. Να είσαι ειλικρινείς με τον εαυτό σου: μήπως αντιγράφεις κι εσύ λίγο?

Είναι φυσικό ότι όταν δύο άνθρωποι κάνουν πολύ παρέα, τείνουν έστω και υποσυνείδητα να αντικατοπτρίζουν ο ένας τον άλλον σε κάποιους τομείς. Και, από βιολογική άποψη, έχουμε πραγματικά “νευρώνες καθρέφτη” που μας βοηθούν να μάθουμε νέες συμπεριφορές για να επιβιώσουμε. Επιπλέον, εάν είστε συνέχεια μαζί υπάρχει η πιθανότητα να αντιγράψετε ο ένας τον άλλο έστω και σε μικρά πραγματάκια χωρίς να το καταλάβετε.

Οπότε όταν η φίλη σου πάει να πάρει τις ίδιες γόβες μ εσένα και ακριβώς το ίδιο κραγιόν  ή ξαφνικά την βλέπεις να κάνει γιόγκα μετά από την #Namaste selfie που ανέβασες ίσως να μην είναι κάτι που πρέπει πραγματικά να ανησυχεί.

2. Προσπάθησε να δεις αν είναι κάτι που μπορείς να αγνοήσεις.

Ναι, οκ, το καταλαβαίνουμε, αν ο φίλος σου έκανε ένα πολύ παρόμοιο τατουάζ με εσένα ή ξαφνικά άρχισε να κάνει τσεκ ιν στο μικρό, κρυφό μπαρ που του είπες ότι συχνάζεις μετά την δουλειά και δύσκολα θα το βρει κάποιος αν δεν ξέρει που είναι, δεν αισθάνεσαι και πολύ εντάξει, σου είναι λίγο περίεργο. Αλλά επίσης δεν σημαίνει ότι η φιλία σας πρέπει να τελειώσει ή να τσακωθείτε για κάτι τέτοιο. Όπως αναφέρει και η Δρ Drexler “Αν έχεις μια φίλο της αρέσει πολύ το πως είσαι, το πως ντύνεσαι, το πως συμπεριφέρεσαι και είτε νιώθει είτε είναι λιγότερο ικανή να κάνει κάτι για να φτάσει στο σημείο που θέλει, ή να ντυθεί όπως θέλει ή έχει πολύ χαμηλή αυτοπεποίθηση στις ικανότητες και γι αυτό συμπεριφέρεται και ντύνεται και ζει όπως εσύ, αξίζει να σκεφτείς αν μπορείς απλά να ζήσεις με αυτό, με το να κάνεις παρέα με -τυπικά- μια λίγο διαφορετική αλλα φτιαχτή βερσιόν του εαυτού σου! Σκέψου πόσο ενοχλητική είναι για εσένα η αντιγραφή της συγκριτικά με όλα τα καλά που παίρνεις από αυτή τη φιλία”

3. Έχεις δικαίωμα να νευριάζεις.

Αν και στην εποχή της κυριαρχίας των social media στην οποία ζούμε, τα πράγματα μπορούν να γίνουν λίγο πιο πολύπλοκα. Αν είσαι ένα άτομο που χρησιμοποιείς τα social media για να φτιάξεις και να διαμορφώσεις το δικό σου brand, το να έχεις κάποιον να έρχεται και τυπικά να αντιγράφει το προφίλ σου και την ζωή σου σε τέτοιο βαθμό μπορεί να κάνει όλες τις προσπάθειες σου και τον κόπο σου για εξέλιξη  να νιώσουν οτι δεν μετράνε. Σε πιο extreme καταστάσεις μπορεί να θεωρηθεί μέχρι και κλοπή ταυτότητας! Αν, λοιπόν, η φίλη σου ανεβάζει συνεχώς ίδιου στύλ φωτογραφίες και κλέβει τις ατάκες σου και τα hashtag σου ενώ ξέρει πόσο χρόνο και φαιά ουσία ξόδεψες για να φτιάξεις αυτό το πόστ, έχεις κάθε δικαίωμα και να θυμώσεις και να ανησυχήσεις και να νιώσεις προδομένος απο την συμπεριφορά του άλλου.

4. Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν: μίλησε της/του γι αυτό, ΑΛΛΑ να είσαι ευγενική/ος.

Αρχικά, μην ζητήσεις από άλλους φίλους να εμπλακούν εκ μέρους σου – αυτό είναι μεταξύ σας – αλλά σίγουρα έχεις το δικαίωμα να εκφράσεις την απογοήτευσή σου και να το συζητήσεις με άλλους φίλους/φίλες σου. Σκέψου πως μπορεί να υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται με χαμηλή αυτοεκτίμηση ή χαμηλή εμπιστοσύνη στην ικανότητά της να βρει το δικό της προσωπικό στυλ, το να το κάνεις προφανές ότι όλοι μιλήσατε γι ‘αυτό και την κρίνατε και θεωρήσατε ως ένα καθαρό αντίγραφο σου είναι σκληρό, ειδικά όταν μπορεί να το κάνει όλο αυτό γιατί η ίδια αισθάνεται πραγματικά άσχημα με τον εαυτό της!

Μιλήστε one-on-one και όσο το δυνατόν γίνεται χωρίς “κατηγορώ” ή δικές σου υποθέσεις για τον χαρακτήρα της/του. Εάν αρνείται την αντιγραφή ή κατηγορεί * ότι * την αντιγράφεις εσύ, μπορείς να πείτε αντίο μια και καλή – αυτό δεν είναι ένα καλό πρόσωπο για να έχεις στη ζωή σου! Αντιθέτως, αν είναι λίγο αμήχανη και ντροπαλή, μπορείς να το παραβλέψεις, να το αφήσετε πίσω σας και να προχωρήσετε στην ζωή σας και στη φιλία σας (κατά προτίμηση χωρίς να φοράτε ασορτί παπούτσια!!!).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.