Το προβλημα του να εισαι τελειομανης

the-perfect-bodyΣτο σημερινό κόσμο, η τελειομανία είναι ένας δημοφιλής όρος. Αναφέρετε συχνά  από απολογητικά τακτοποιημένους ανθρώπους με το συνήθειο να ρυθμίζουν λοξές κορνίζες, μη-απολογητικές νύφες σε συναντήσεις για τον στολισμό και τη διακόσμηση της δεξίωσης/εκκλησίας τους και πάρα πολλούς ανθρώπους σε συνεντεύξεις για δουλειά γραφείου.

Είναι μακρύς ο αγώνας της τελειότητας και όλοι κάποια στιγμή έχουμε πέσει στην παγίδα του. (Κι εγώ μαζί!) Πλέον πιστεύω πως η όλη ιδέα του ιδανικού, του υπερ τέλειου είναι πολύ σκληρή και μπορεί να καταντήσει κι επικίνδυνη. Δεν είναι κάτι στο οποίο στοχεύω στις προπονήσεις μου. Και δεν αυτό που πρέπει να στοχεύετε κι εσείς.

Τέλειο vs Αρκετά Καλό

Γράφω αυτό το άρθρο για όλους τους τελειομανείς εκεί έξω. Ξέρεις ποιος είσαι. Θέλεις να έχεις καθαρή την συνείδηση σου. Είσαι εκείνος που ξεκινάει ένα νέο πρόγραμμα για βάρη που του αρέσει και τον εξιτάρει πολύ, αλλά σταματάει στο ένα τρίτο της γυμναστηριακής του πορείας γιατί αρρώστησε με γρίπη και έχασε μια ΟΛΟΚΛΗΡΗ εβδομάδα.

 Είσαι ο άνθρωπος που ξεκινάει τη νέα του υγιεινή και θρεπτική διατροφή κάθε Δευτέρα, κάνει μια μικρή ατασθαλία την Πέμπτη και τερματίζει τα delivery και τα take away για όλη την υπόλοιπη εβδομάδα μέχρι να ξεκινήσει “ξανά” την επόμενη Δευτέρα.

Είσαι ο αθλητής που σταμάτησε να πηγαίνει στο CrossFit επειδή δεν μπόρεσε να κάνει pull ups και σιχαίνεσαι την ιδέα να κάνεις μια «λιγότερη» προπόνηση. Είσαι ο άνθρωπος με την εμμονή να κάνει τα πράγματα “σωστά” και «όπως πρέπει».

Έχω νέα για σένα. Τα πρότυπά σου για τα σωστά είναι υπερβολικά υψηλά και η τελειομανία σου θα σου βάζει τρικλοποδιές σε κάθε ευκαιρία που βρίσκει. Το «τέλειο για λίγο» μπαίνει εμπόδιο στο «αρκετά καλό για όλη την ώρα» και η ανάγκη σου για τελειότητα εμποδίζει την πραγματική αλλαγή του τρόπου ζωής σου που θέλεις τόσο να κάνεις!

Επομένως, επιτρέψτε μου να σας δώσω κάποιες συμβουλές.

Σταματήστε να ξεκινάτε συνέχεια ξανά από την αρχή

Όλοι λατρεύουμε την ιδέα του να ξεκινάμε μ ένα γυμναστηριακό στόχο και να τον κρατάμε για όλη μας την ζωή. Ναι. Αυτό δεν συμβαίνει ΠΟΤΕ στην πραγματικότητα! Σαν τελειομανής, έχεις τις υψηλότερες των προσδοκιών, αλλα πρέπει να σταματήσεις να ξαναρχίζεις από την αρχή με το που βλέπεις κάποιο εμπόδιο μπροστά σου. Άσε στην άκρη την ιδέα ότι όλα πρέπει να είναι τέλεια ώστε να δεις την πρόοδο που θέλεις!

Τα εμπόδια είναι για να τα ξεπερνάμε και οι αποτυχίες για να τις διορθώνουμε σε επιτυχίες. Όχι για να ξεκινάμε ξανά και ξανά και ξανά και ξανά μέχρι την 15η φορά που θα καταφέρουμε να βγάλουμε τέλεια τον μήνα της σκληρής διατροφής/προπόνησης που προσπαθούμε εδώ και 1 χρόνο!

Βάλε ένα πρόγραμμα στη ζωή σου, την καθημερινότητα σου, τις προπονήσεις σου και τα γεύματα σου και αν δεν βγεί κάποια μέρα αναπροσάρμοσε το.

Μην σηκώνεις τα χέρια ψηλά

Θα σου δώσω ένα παράδειγμα με αυτό. Το πιο απλό και πιο συνηθισμένο. Ξεκινάς μια σωστή υγιεινή διατροφή, μια δίαιτα, μια νηστεία, κάτι τέλος πάντων που περιορίζει την διατροφή σου σε συγκεκριμένες τροφές, ποσότητες και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Και σπας. Βλέπεις το νέο λαχταριστό Frappuccino από τα Starbucks, το παιδάκι με το λαχταριστό παγωτό, τα ντόνατς στο μαγαζί που παίρνεις καφέ και λυγίζεις. Άνθρωπος είσαι. Ποια είναι η επόμενη σου κίνηση όμως; Επειδή είσαι εσύ και ο τελειομανής εαυτός σου μόλις  έπεισε ότι απέτυχες και ντροπή σου και όλα πήγαν χαμένα, θα φας. Θα φας ότι σου απαγορευόταν να φας, ότι σου έλειπε, ότι ζητούσες. Και πιο θα είναι το αποτέλεσμα? Να χάσεις την πρόοδο σου. Να ξανα ξεκινήσεις από την αρχή και να φτάσεις με τουλάχιστον τον διπλάσιο χρόνο εκεί που θα έφτανες αν απλά δεχόσουν ότι έκανες μια μικρή ατασθαλία και συνέχιζες κανονικά με την διατροφή σου!

Μην είσαι τόσο σκληρός με τον εαυτό σου

Όπως είπα και πριν, τα λάθη είναι για να μαθαίνουμε και τα εμπόδια να τα ξεπερνάμε. Όχι αυτή η σοκολάτα δεν σε κάνει κακό άνθρωπο ούτε ότι έχασες μια προπόνηση αυτή την εβδομάδα σε κάνει κακό γυμναστηριακά και τεμπέλη. Άνθρωποι είμαστε. Συμβαίνει. Μάθε να ακούς το σώμα σου και το τι σου ζητάει. Όλα γίνονται για κάποιο λόγο, και αυτός δεν είναι για να νευριάσεις και να παρατήσεις τους στόχους σου.

Ανεξάρτητα από τον στόχο σου, θυμήσου πως πρέπει να απολαμβάνεις αυτό που κάνεις, κάθε μέρα. Η επιτυχία είναι ταξίδι ζωής, κυριολεκτικά, και δεν θα πας μπροστά κάνοντας κάτι που μισείς!

Αναπροσάρμοσε τους στόχους σου, άσε το «όλα ή τίποτα» στην άκρη, βολέψου, δούλεψε σκληρά και αγάπησε την πορεία του ταξιδιού σου και στο τέλος θα δεις ότι αυτό θα είναι το «τέλειο» για σένα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.