Ποσο σωστος ειναι ο υπνος σου?

sleep-better-together-hp1-mobile.jpgΌπως έγραψα κι εδώ -και θα ξανα γράφω και θα το ξανα λέω μέχρι να το εμπεδώσεις- το να κοιμάσαι αρκετά είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για την υγεία σου. Όμως, όσον αφορά τον ύπνο, δεν μετράει μόνο ο αριθμός των ωρών που θα περάσεις στο κρεβάτι σου αλλα και το πόσο σωστός θα είναι ο ύπνος σου.

Η ποιότητα του ύπνου σου είναι τόσο σημαντική όσο και η ποσότητα και το να κοιμάσαι τις «απαραίτητες» 8 ώρες την μέρα δεν πολύ μετράει αν δεν κάνεις καλο ποιοτικά ύπνο!

Σύμφωνα με ειδικούς πάνω στο ζήτημα του ύπνου υπάρχουν 4 κυρίαρχα στοιχεία που δείχνουν αν κοιμάσαι σωστά ή όχι, για να δούμε, ο τρόπος που κοιμάσαι περνάει το τεστ, ή μήπως όχι και κάτι πρέπει να αλλάξεις στις συνήθειες σου?

  • Δεν δουλεύεις ενώ είσαι ξαπλωμένος. Χάρη στα tablet και τα smartphone το κρεβάτι πλέον αντικαθιστά τον καναπέ και το να δουλεύεις ενώ παράλληλα στέλνεις και μηνύματα και χαζεύεις και την σειρά σου ξαπλωμένος έχει καταντήσει μια πολύ κακή συνήθεια. Γιατί είναι τόσο κακή? Γιατί το κρεβάτι μας είναι για να κομόμαστε και αυτό πρέπει να είναι ακριβώς έτσι καταγεγραμμένο στον εγκέφαλο μας. Κρεβάτι = ύπνος, έτσι δίνει την εντολή ο εγκέφαλος στο σώμα σου να ξεκουράστει όταν ξαπλώσει, όχι ν αρχίσει να σκέφτεται περισσότερο!
  • Κοιμάσαι σε 30 λεπτά ή λιγότερο. Περίπου το 1/3 των ανθρώπων κάνουν περισσότερα από 30 λεπτά για να τους πάρει ο ύπνος κάθε βράδυ, πράγμα που συντάσετε στα όρια της αϋπνίας καθώς και άλλων διαταραχών του ύπνου. Οι λόγοι που μπορεί να αργείς τόσο να κοιμηθείς –για να σου δώσουμε 2-3 παραδείγματα- μπορεί να είναι είτε θέμα άγχους ή βραδινή προπόνηση (αυξημένη έκκριση αδρεναλίνης) ή το να κάθεσαι πολύ μέσα στην μέρα,η ελλειψη ήλιου καθώς και το βραδινό junk food. Το σημαντικό είναι να βρείς τι φταίει και να προσπαθήσεις να το κόψεις/ διορθώσεις/ ελαττώσεις. Στο χέρι σου είναι!
  • Δεν ξυπνάς πάνω από μια φορά μέσα στη νύχτα. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να ξυπνάς απότομα μέσα στο βράδυ ενώ είσαι τόσο ωραία στον κόσμο των ονείρων. Αν φταίει κάοοιος εξβτερικός παράγοντας όπως ένα μωρό που κλαίει, ένας συναγερμός ή η γάτα σου που αποφάσισε ότι το καλύτερο μέρος για να ξαπλώσει είναι το κεφάλι σου (συμβαίνει, αλήθεια!) τότε δεν φταίς εσύ, επίσης όμως, αν είναι έτσι τα πράγματα υποθέτουμε πως δεν γίνεται σε συνεχή βάση! Αν όμως ξυπνάς πολύ εύκολα από μόνος σου, χωρίς κάποιο τρίτο εξωτερικό παράγοντα να σ ενοχλεί ή πετάγεσαι με τον παραμικρό θόρυβο αυτό είναι καθαρό σημάδι ότι η ποιότητα του ύπνου σου υποφέρει. Πρέπει να χαλαρώσεις λίγο.
  • Δεν ξυπνάς για πάνω από 20 λεπτά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όταν όντως καταλήγεις να ξυπνάς μέσα στη νύχτα, για πόση ώρα παραμένεις ξύπνιος? Κάποιοι άνθρωποι μπορούν να κοιμηθούν κατευθείαν αφού επιβεβαιώσου ότι αυτό που τους ξύπνησε δεν ήταν κάτι το σημανστικό, ενώ άλλοι στριφογυρίζουν ανήσυχα για όλο το υπόλοιπο της βραδιάς. Αν ανήκεις στο 2ο μισό και περνάνε πάνω από 20 λεπτά για να ξανα καταφέρεις να κοιμηθείς τότε η ποιότητα του ύπνου σου υποφέρει σημαντικά και είναι πολύ λογικό να ξυπνάς κουρασμένος!

Τελικά εσύ κοιμάσαι σωστά ή μήπως οι καθημερινές σου συνήθειες χρειάζονται λίγο επαναπροσαρμογή?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.